06 30 813 3250 lukacstibor@lukacsjog.hu

GYAKORI KÉRDÉSEK

1. Miért érdemes a Lukács és Tóth Ügyvédi Társulást választani a cégügyem intézésére?

Mert a cégjogi feladatokat olyan cégügyvédek végzik, akik speciális szaktudással és hosszú távú tapasztalatokkal rendelkeznek a cégügyek területén A cégeljárások tekintetében bejegyzési garanciát vállalunk (a megfizetett díj és illeték 100%-át visszafizetjük a sikertelen bejegyzés esetén), ezen felül pedig az Ügyvédi törvény, az Ügyvédi etikai szabályzat és az eljáró ügyvédek felelősségbiztosítása is garantálja, hogy nem érheti Önt kár. Nálunk nem merülnek fel váratlan és előre nem kalkulált költségek, és nem kell tartani attól sem, hogy a bíróság elutasítja a kérelmet.

2. Hogy lehet, hogy az interneten a cégalapításra (cégmódosításra) nagyon olcsó, sőt ingyenes ajánlatokat is találok?

Az interneten található, feltűnően olcsó, esetleg ingyenes „szolgáltatók” általában – a média által használt – „cégtemető” kategóriába tartoznak. Rendkívül nagyszámú ügyet vállalnak, minimális, vagy teljesen hiányzó ügyvédi közreműködéssel (a Btk. szerinti zugírászat kockázatával, mivel cégalapítást csak ügyvéd végezheti!). Az ügyek mögül hiányzik a szakmai hozzáértés, és az ügyvédi felelősségvállalás. Az alacsony cégalapítási díjuk és a szokásos piaci munkadíjak különbözetét pedig, általában kötelező székhelyszolgáltatás, vagy kötelező könyvelés útján szedik be az ügyféltől. Székhelyet azonban, az adóhatóság által többnyire jól ismert címeken biztosítanak, borítékolva ezzel az ügyfél új cégének adóellenőrzését. Az általuk ajánlott könyvelők pedig alulfizetettek és túlterheltek, ezáltal nem jut elegendő idejük egy-egy ügyfélre.

3. Most akkor mennyi is a jegyzett tőke (törzstőke) legkisebb összege?

A hatályos Ptk. szerint a törzstőke összege Kft esetében nem lehet kevesebb 3.000.000,-forintnál.

A minimális törzstőke a közelmúltban emelkedett fel a korábbi 500.000,-Ft-ról, ez azonban senkit sem kell, hogy elijesszen a Kft. alapítástól, hiszen Kft. esetében a pénzbeli hozzájárulást nem kötelező az alapításkor azonnal rendelkezésre bocsátani. Tehát Kft. alapításkor el lehet indulni 3.000.000,-Ft-nál kevesebb pénzzel, akár 1,-Ft-tal is!

4. Fel kell-e mutatnom a jegyzett tőkét a cégalapításkor?

A cégalapítás során nem kell felmutatni a teljes jegyzett tőkét, sőt bankszámlára sem kell befizetni azt. Egy nyilatkozattétel történik arról, hogy a tagok a kezdő tőkét (ami a jegyzett tőkénél kevesebb is lehet), befizették a házipénztárba. A cégbejegyzés után viszont az ügyvezető köteles 8 napon belül bankszámlát nyitni, és arra a házipénztárba befizetett kezdő tőkét befizetni.

5. Mi a teendő, ha már rendelkezek 500.000,-Ft törzstőkéjű Kft-vel?

Az 500.000,-Ft törzstőkéjű Kft-k kötelesek a törzstőkéjüket 2016. március 15. napjáig 3.000.000,-Ft-ra felemelni. A törzstőke emelés megoldható akkor is, ha Ön jelenleg nem rendelkezik ekkora tőkével. Kérje ajánlatunkat az üggyel kapcsolatban!

6. Mi a menete a cégalapításnak?

Keressen bennünket e-mailen, vagy hívja fel kollégáinkat elérhetőségeinken hétfőtől péntekig 9 és 18 óra között. Adja meg e-mail címét és egyéb elérhetőségeit. E-mailben egy dokumentumot fogunk küldeni Önnek, amelyben megadhatja az alapítani kívánt társaság legfontosabb adatait.
A dokumentum visszaküldése után időpontot egyeztetünk Önnel, a cégalapítással kapcsolatos jogi tanácsadásra, és az okiratok aláírására, ellenjegyzésére. Az okiratok aláírásánál valamennyi alapítónak (tagnak), és vezető tisztségviselőnek személyesen meg kell jelennie az ügyvédi irodában.
A személyes találkozás alkalmával az eljáró ügyvéd személyazonosítást végez, társasági szerződést, ügyvédi aláírás-mintát és egyéb okiratokat készít, és teljes körű jogi tájékoztatást nyújt. Az aláírást követően az ügyvéd az iratokat átalakítja elektronikus formátumba, létrehozza az úgynevezett e-aktát és ellátja elektronikus aláírással. A cégiratokat az ügyvéd elektronikus úton küldi meg az illetékes cégbíróságnak. Ezt követően a cégbíróság a végzést az ügyvédi irodának küldi meg, amelyről az ügyvéd értesíti Önt. A bankszámla nyitáshoz a létesítő okirat és az aláírás-minta szükséges. A társaság részére bankszámlát nyitni, és arra a létesítő okiratban megjelölt tőkét befizetni a cégbejegyzéstől számított 8 napon belül kell.

7. Mik az eljárás költségei?

Az eljárás költségei cégalapítás esetén eljárási illetékből és ügyvédi munkadíjból tevődnek össze. Cégváltozás esetén ehhez hozzáadódik még a Cégközlönyben történő közzététel díja.

8. Milyen iratokat vigyek magammal?

A cégalapításhoz személyi igazolvány, lakcímkártya és adókártya szükséges. A székhelyként (telephelyként, fióktelepként) bejegyzendő ingatlan tulajdonosától írásos hozzájárulás szükséges.

9. Milyen cégformát válasszak? (Bt., Kft.)

A cégforma választásánál számos körülményre figyelemmel kell lenni. Amennyiben a vállalkozás kisadózóként kíván tevékenykedni (KATA, KIVA), akkor a Bt. formát kell választani. Ennek eldöntéséhez előzetesen könyvelővel tanácsos egyeztetni.

Ha az alapítók felelősségének mértéke az elsődleges szempont, akkor a Kft-t javasoljuk, hiszen a Kft. tagja csak a részesedése erejéig felel a cég tartozásaiért, míg a Bt. beltagja teljes vagyonával. Az alapítási költségek között lényeges eltérés nincs. A Kft. esetében ugyan 3.000.000,-Ft a törzstőke minimum, de ezt nem kell az alapításkor befizetni.

10. Hogyan válasszak cégnevet?

A cégnévnek az ország területén bejegyzett más cég elnevezésétől egyértelműen különböznie kell. 1-2 betű, szám vagy évszám eltérés nem elegendő. Sőt a Cégbíróság a különbözőképpen írt, de hasonló hangzású cégnevet sem jegyzi be. A teljes egyezőség kizárása érdekében a www.e-cegjegyzek.hu oldalon Ön is végezhet ellenőrzést. A hasonlóság elkerülése érdekében kérjük, hogy munkatársunknak több cégnév verziót is szíveskedjen megadni.

LUKÁCS ÉS TÓTH ÜGYVÉDI TÁRSULÁS

Irodánk Budapest központjában, az Andrássy út 100. szám alatt található.